De biografie over Clare Lennart is niet alleen goed ontvangen in de pers, maar ook door ‘gewone’ lezers. Voor een biograaf geeft dat minstens zo veel voldoening. Vooral als die lezers de moeite nemen om te schrijven dat ze van het boek genoten hebben en waarom. Voor velen riepen Clare Lennarts belevenissen herinneringen op aan hun eigen leven. Aan hun schooltijd, aan het Utrecht uit de jaren vijftig en aan de gewraakte handwerklessen. Sommige ‘fans’ schreven hoe blij ze waren dat Clare Lennart nu een biografie had gekregen. Iemand schreef dat ze eindelijk ‘uit de kast durfde komen als liefhebber van het werk van Clare Lennart’. Een andere enthousiaste lezeres mailde:

‘Ik was ook een van degenen die in de 60-er jaren op de middelbare school een spreekbeurt hield over Twee Negerpopjes. Kreeg het boekje cadeau van een buurvrouw. Mijn Nederlandse leraar vond het NIKS dat ik daar een spreekbeurt over hield: ‘dat was toch geen literatuur’. Hij maakte er nogal drukte en misbaar over. Veel weerwoord had ik toen nog niet, voelde me behoorlijk geschoffeerd. Nu ja, van hem is geen biografie verschenen (hij schreef ook…), van haar wel. Voelt als gerechtigheid ;-).’

De jongste lezer van de biografie is slechts negentien jaar. Dat is ongebruikelijk jong om de naam Clare Lennart te kennen, maar dat bleek geen toeval: ‘Op mijn school werd haar werk niet besproken. Rond mijn zestiende ben ik de klassieke literatuur gaan lezen, Couperus, Tolstoj e.d. In een boek over kweekscholen werd ‘De wijde wereld’ beschreven. Dat boek over kweekscholen zag ik in een kringloop liggen en dat vond ik interessant, omdat ik als scholier nieuwsgierig was hoe het vroeger op school eraan toeging. ‘De wijde wereld’ heb ik toen aangevraagd bij de plaatselijke bibliotheek, die dat op de een of andere manier beschikbaar had. Dat raakte me toen. Tegenwoordig is het boek niet meer te lenen. Tooverlantaarn hadden mijn ouders nog staan, die heb ik toen ook gelezen. Later heb ik meer werken aangevraagd in de universiteitsbibliotheek of gekocht via antiquariaten.’

Als lezers van de biografie het werk van Clare Lennart gaan (her)lezen, is dat natuurlijk het mooiste resultaat van je werk. Daarom tot slot een mooie lezersimpressie uit het tijdschrift Herademing. Hieruit blijkt dat je op iedere leeftijd van het werk van Clare Lennart kunt genieten. In iedere levensfase ontdek je nieuwe facetten in haar werk.